MAGYAR NYELV

“The real voyage of discovery consists of not in seeking new landscapes but in having new eyes.” - Marcel Proust

Landscape is the common thread that we all share. Until recent times, people lived very close to nature, respecting the forces of nature, their senses tuned to the seasons understanding our dependency on the land. In the last two centuries, ties between people and nature have been weakened, yet artists continue to be fascinated with the landscape as a subject for their art. Increasingly ceramics is being used to document and highlight a landscape that is swiftly changing and disappearing due to the activities of us ourselves.

This symposium is organized to explore the wide of range of landscape inspired imagery and form used in contemporary ceramics.

Invited artists include:

JEROEN BECHTOLD (NL)
“I have a feeling, a thought I cannot put into words. However I want to communicate that feeling, that thought, with others. That is why I visualize and create. I produce craft: with my own hands, through factories and with computers.”

“15 Claims”, is rich in the profound narrative qualities that all artists and writers appreciate. In the series he achieves transcendence by integrating the physical and conceptual realities of Climate Change. Timely and timeless, as is all his work, they also are eloquent expressions of the impact of global warming on the Blue Planet. Highly expressive, enlightening, but not didactic, they are "illuminations" of both the ethereal in the natural world and the tangible. s an artist, Jeroen has always gone beyond the obvious; and these pieces, are imbued with contemplation and an intrinsic luminescence.

Each piece is a microcosm for experiencing the serene and the undefiled. The works also speak and resonate in an auditory sense, like endless sound waves emanating from a great bronze bell. The intricate shapes and forms of “15 Claims”, register in the mind's eye, reminding us of the interconnectedness and interdependence of all things.” - Bob Fisher

. . . . . .

Visit Jeroen Bechtold's website at: http://www.jeroenbechtold.nl
see Jeroen Bechtold's "15 claims" work video on YouTube at http://www.youtube.com/watch?v=zi34tv-SAjU


CRAIG UNDERHILL (GB)
Craig Underhill uses his work to evoke the feeling of landscapes that he has visited or travelled through. Craig is influenced by his environment and the landscape on an intimate and small scale as well as a vast large scale. Craig said, ‘I particularly like the inconsequential visual effects that are created in landscapes by the repetitive and methodical actions of humankind as we go about our day to day or year to year routines. Often these physical marks, structures or patterns can be the result of seemingly unimportant everyday life and yet they say something fundamental about human nature and our relationship with the natural world.’

The direction and development of Craig’s work is strongly affected by his continual interest in exploring materials and techniques. Like most ceramists he is fascinated by the aesthetics and characteristics of materials and the way they changes when different processes are applied to them. For Craig, much of the fascination of making work is in the exploration and discovery of finding new ways to express ideas.

Exploring ideas through drawing is an important part of his making process. Craig tends to do this before committing himself to the ceramic pieces.

. . . . . .

Visit Craig Underhill's website at: http://www.craigunderhill.co.uk


Karsai Zsófia
Antal András
Kádasi Éva


SYMPOSIUM PARTICIPATION FEE
The cost of attending this symposium is 210,000 HUF - which includes accommodation for the duration of the hree week symposium in a single room with shared bathroom (self catering), and use of studios and equipment. It does not include costs of materials and firings, which are charged depending on how much you use. Prices are on our website.

Participants should bring with them their small personal hand tools. Remember to pack them in your stowed luggage not in hand luggage for flying.

for information and application form please email:
Steve Mattison, International Ceramics Studio
icshu@me.com


A FÖLD FELÉ
TÁJKÉP A KERÁMIÁBAN NEMZETKÖZI SZIMPÓZIUM
2013. szeptember 3 – 24.

„A valódi felfedezés nem abban áll, hogy új területeket találunk, hanem hogy új szemmel nézzük az ismert világot.” (Marcel Proust)

A tájon mindannyian osztozunk. Nem olyan rég, az emberek még a természet közvetlen közelében éltek, tisztelték a természet erejét, összhangban az évszakok változásával, tudomásul vették a földtől való függőséget. Az utóbbi két évszázadban meggyengült az ember és a természet közötti kötelék, ennek ellenére a művészeket továbbra is elkápráztatja a táj. A kerámiát egyre inkább használják azoknak a tájaknak a megjelenítésére és megörökítésére, amelyek a saját ténykedésünknek köszönhetően gyorsan változnak és semmivé lesznek.

A szimpóziumon a kortárs kerámiaművészetben alkalmazott, a táj inspirálta ábrázolások és formák széles skálájának vizsgálatára nyílik alkalom.

Jeroen Bechtold (Hollandia)

“Van egy érzésem, egy gondolatom, amit nem tudok szavakba önteni. Azonban közölni akarom ezt az érzést, ezt a gondolatot másokkal. Ezért megjelenítek és alkotok. Jól megcsinált dolgokat hozok létre: a saját kezemmel, gyárban és számítógéppel.”

„A “15 Claims” gazdag a művészek és az írók által nagyra becsült narratív minőségekben. Ebben a sorozatban a klímaváltozás természeti és fogalmi tényeinek egyesítésével jut el a transzcendenciáig. Aktuális és időtlen, és mint minden munkája, ez is a globális felmelegedés kék bolygóra gyakorolt hatásának meggyőző ábrázolása. Roppant expresszív, felvilágosító, de nem didaktikus, megvilágítja az érzékelhető világban a földöntúlit és a kézzelfoghatót is.

Jeroen Bechtold művészként mindig a magától értetődő mögé tekint; ezek a munkák elmélkedéssel és belső fénnyel vannak átitatva. Minden egyes darab a derűs és a tiszta megtapasztalásának mikrokozmosza. A munkák auditív értelemben is beszélnek és rezonálnak, hasonlóan a hatalmas bronz harangból áradó végtelen hanghullámokhoz. A “15 Claims” bonyolult alakjai és formái a mindennek mindennel való kölcsönös kapcsolatára és függőségére emlékeztetnek bennünket.” (Bob Fischer)

. . . . . .

Visit Jeroen Bechtold's website at: http://www.jeroenbechtold.nl
see Jeroen Bechtold's "15 claims" work video on YouTube at http://www.youtube.com/watch?v=zi34tv-SAjU


Craig Underhill (Egyesült Királyság)

„Munkáimra a táj gyakorolja a legerősebb hatást, de nem a statikus táj, hanem az időben megjelenő, ahol a dolgok növekednek, a föld mozgásban van, geológiai rétegek rakódnak egymásra és ami a legfontosabb, ahol az emberiség beavatkozik, és ismétlődő, módszeres tevékenységünk maradandó vizuális hatást eredményeznek a környezeten. Viszont hatással vannak rám azok a mesterséges környezetek és szerkezetek is, amelyeket az idők folyamán a tenger, a szél, az eső, a fagy vagy a nap természetes ereje pusztított le, vagy alakított át.

Munkáim olyan helyekről és tájakról szólnak, ahol jártam vagy átutaztam, de el akarom kerülni a nem oda tartozó leíró részleteket, ezeket inkább lenyesegetem, hogy kifejezhessem a hely és az idő szellemét és lényegét.

Valamennyi munkám lapból épített, kicsit grogos anyagot használok. A nagyobb daraboknál az összeállítás előtt alakítom ki a textúrát és a színeket. Amíg lágy az agyag, a felületi mintázatot a kezemmel és az ujjammal közvetlenül az agyagon el tudom készíteni. Célom, hogy a munkák felületének mélysége legyen, ezt engob, nedves agyag és máz alatti színek rétegeinek alkalmazásával érem el, amikor az agyag még bőrkemény, és azután rakom föl a további rétegeket, ahogy az agyag szárad. Ezt kombinálom a közvetlenül az agyagba történő jel készítésének különböző módszereivel, olyan egyszerű szerszámok segítségével, mint egy törött bot, az ecsetek vége, vagy a saját ujjaim.

A munkákat 1140 °C fokra égetem, további engob rétegeket az oxidok és a fényes mázak előtt alkalmazok, a részletek hangsúlyozása érdekében.

Olyan egyszerű formákkal dolgozom, amelyeknek rendszerint meghatározott hátulja és eleje van, ez hozzájárul ahhoz, hogy a számomra leginkább vonzó felületet a legjobban meg tudjam mutatni. Hajlok arra, hogy egy sorozat hasonló formával dolgozzak és az ötletet a rajzolás és festés során dolgozzam ki, még mielőtt elkötelezném magam a kerámia tárgy iránt.

. . . . . .

Visit Craig Underhill's website at: http://www.craigunderhill.co.uk


Szimpóziumunk hazai meghívottjai:

Karsai Zsófia
Antal András
Kádasi Éva

informátió:
Kormos Emese, Nemzetközi Kerámia Stúdió
icshu@t-online.hu


Nemzetközi Kerámia Stúdió - International Ceramics Studio
Kápolna u.11. Kecskemét 6000, Hungary

www.icshu.org