DINNERWARE
3rd - 30th June, 2009
A symposium to investigate directions in functional ceramics.

Domestic pots have gone hand in hand with human civilization. What does hand made functional ware bring into our lives that a cheap, useful, factory-made bowl doesn't? This question strikes at the heart of our capitalist society where convenience and conformity have become goals and “lifestyle” has replaced life. In this world the fast food equivalent of pottery has led to fashionable dishes in the latest colors and “contemporary” shapes have replaced meaningful objects; functional pots made by potters bringing the concerns of the domestic world into direct contact with the concerns of the artistic world.

The privilege of using handmade pots is that they contain the idea of human endeavor, a link with other people not with factories or corporations. Most people haven’t lost touch with this concept when it comes to food. A home cooked meal is still the epitome of good, nourishing food for the body and soul. But society as a whole has lost contact with the fact that pots can do the same thing.

Please email Steve for details and costs - icshu@hotmail.com


TÁLALÓ EDÉNYEK
2009. június 3 – 30.
Szimpózium a funkcionális kerámia irányainak kutatására

A háztartási edények végig kísérik az emberi civilizációt. Mi az a többlet, amit egy kézi munkával készített funkcionális tárgy hozzá tud adni az életünkhöz, viszont egy olcsó, hasznos, gyári edény soha. Ez a kérdés a velejéig hatol kapitalista társadalmunknak, ahol a kényelem és alkalmazkodás vált céllá és az életet felcserélte az “életstílus”. Ebben a világban a gyors ételekkel egyenértékű kerámia, a divatos színekben és “kortárs” formákban pompázó edények lecserélték a jelentéssel bíró tárgyakat. A keramikusok által készített funkcionális edények az otthon és a művészet között közvetlen kapcsolatot teremtenek.

A kézzel készített edények használatának kiváltsága az, hogy az emberi törekvés gondolatát tartalmazzák, egy kapocs más emberekkel, nem pedig gyárakkal, vállalatokkal. A legtöbb ember ezt az elképzelést képviseli, amikor az ételről van szó. A házi koszt még mindig a jó, a testet, lelket tápláló étel megtestesítője. Viszont a társadalom megfeledkezett arról a tényről, hogy az edényekkel is ugyanez a helyzet.

infó: Kormos Emese, művészeti titkár - icshu@t-online.hu


Invited guest artists include:
JOHN GLICK (USA)


Please email Steve for details and costs.


International Ceramics Studio
H-6000 Kecskemét, Kápolna u.11, Hungary
tel: +36 76 486 867
email: icshu@hotmail.com