THE MYSTERIOUS WHITE GOLD
selected porcelain works from the International Ceramics Studio Contemporary Ceramics Collection

HEREND PORCELAIN MUSEUM, HEREND, HUNGARY
17.03.2011 - 17.04.2011

exhibiting international artists exhibiting artists from Hungary

Katsuyuki Ide (JP)
Kimiyo Mishima (JP)
Hans Munck Andersen (DK)
Annette From (DK)
Charles Krafft (USA)
Jindra Vikova (CZ)
Linda Lighton (USA)
Michael Moore (IRL)
Barbara Schmidt (DE)
Junho Son (KOR)
Támás Éva (LT)
Ilona Romule (LV)
Pak Pen Su (ROK)
Jolante Kvasyte (LT)
Ryota Aoki (JP)
Beatrijs van Rheeden (NL)
Dorothy Feibleman (GB)
Frederick Olsen (USA)
Philippe Barde (CH)
Byron Temple (USA)
Paul Scott (GB)
Gustavo Perez (MX)
Paula Winokur (USA)
Peteris Martinsons (LV)
Dalia Laukciate-Jakimavicius (LT)
Randy Long (USA)
Bille Jean Theide (USA)
Nichole Jacquard (USA)
Yevgenia Kaganovich (USA)
Hildur Yr Jonsdottir (IS)
John Glick (USA)
Ane-Katrine von Bulow (DK)
Jerry Bennett (USA)
Archie McCall (GB)
Rytas Jakimavicius (LT)
Sergei isupov (EST)

Vida Judit
Dobány Sándor
Hajdú Zsofia
Kádasi Éva
Nagy Márta
Geszler Mária
Turcsányi Judit
Benedek Olga
Bedécs Mónika
Bükki Béla
Bán Mariann
Kun Éva
Probstner Janos
Szalai László
Simon Zsolt József
Kuzsel Gabriella
Nácsa Edit
Fekete László
Kungl György
Kaintz Regina
Schrammel Imre
Kecskeméti Sándor
Babos Pálma

 

 

 

A Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása a Herendi Porcelánmúzeumban

A Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből A titokzatos fehér arany címmel nyílik kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban 2011. március 17-én, délután fél 3-kor. A vendégeket dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Probstner János, a stúdió alapító igazgatója köszönti, a kiállítást dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere nyitja meg.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámia alkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a stúdió kollekciójában jelenleg 505 művész 3553 alkotása szerepel. A művészek a világ 45 különböző országát reprezentálják. Ezek az adatok, valamint az a tény, hogy minden egyes munka a stúdióban készült, azt bizonyítja, hogy Európában – de állíthatjuk, hogy – a maga nemében a világon is egyedülálló nemzetközi kortárs kerámia gyűjteménnyel rendelkezik.

A Herendi Porcelánmúzeumban egy hónapig látható kiállítás műtárgyainak válogatásakor a porcelán, a „fehér arany”, mint anyag volt a vezérlő motívum. Az alkotások sokszínűen reprezentálják, milyen végtelen változatosságban képes a művészi elképzelések megtestesítőjévé válni, legyen szó hagyományos értelemben vett funkcionális tárgyról, viselhető plasztikáról, vagy figuratív alkotásról. Az alkalmazott technikák felől közelítve egészen virtuóz, már-már az anyag valós tulajdonságainak határait feszegető megoldásokkal szembesülhetünk. A leggyakrabban használt öntésen kívül, számos mű készült kézzel épített, illetve korongozott technikával. Sokszor a legegyszerűbb porcelán tárgyat is művészi magaslatokra emeli a dekorálás, aminek fantáziadús megnyilvánulásai, a máz alatti és feletti festés, a matricázás, a szitázás, a lüszterek alkalmazása a legváltozatosabb formában jelenik meg az alkotásokon. Mintegy egymást erősítő ellentétben a díszítetlen, a nemes anyagban rejlő lehetőségekkel a végtelenségig játszó, áttört, áttetsző, leheletfinom munkákkal. A kiállítás történeti megközelítésből is izgalmas, mivel a kortárs porcelánművészet elmúlt három évtizedének keresztmetszetét adja az egyedi művészeti alkotások területén. A legkorábbi művek 1982-ben, a legfrissebbek 2010-ben készültek. Mindeközben a magyar iparművészek mellett – akik közül többen is korábban dolgoztak a manufaktúrának – felvonultatva számos kitűnő külföldi alkotót is, akik a porcelánt választották mondandójuk művészi kifejező eszközéül.

A Herendi Porcelánmanufaktúra és a Nemzetközi Kerámia Stúdió között a kezdetek óta, több évtizedre visszatekintő szakmai kapcsolat áll fenn.