Kiállítások 2016

2016. december 2-án nyílik
Cakó Ferenc
grafikusművész, animációsfilm rendező
F É N Y L Ő - K É P E K
című kiállítása a Museion No.1 Galériában.
(1091 Budapest, Üllői út 3.)
A homokot, mint képzőművészeti-rajzi kifejezési formát évtizedek óta használom filmjeimben és élő homokrajz előadásaimon. Kitartó kísérletezés eredményeként régi álmom vált valóra. Egy különleges eljárás segítségével sikerült "megállítani a filmet", a homokba festett képeket. Így születtek meg erre a kiállításra a FÉNYLŐ-KÉPEK.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára december 2-án, pénteken 18 órakor!

➔ meghívó

.

2016. november 2-án nyílik

G I L L Y . T A M Á S

szobrászművész kiállítása a Museion No.1 Galériában.

Szobraimat egy folyamat részének tekintem, mely sok, egymásra épülő, apró lépésből tevődik össze. E folyamat célja fogalmi úton nehezen konkretizálható, a hangsúly inkább az intuitív megközelítésen van. A letisztult formavilág, mely szobraimat jellemzi, a szobrászi eszközök és szempontok, melyek munkáimat vezetik, a tömegek, viszonylatok, arányok kialakítása – egyfajta „rend-teremtést” szolgálnak. Szobraim elképzelésénél és megvalósításánál arra törekszem, hogy egy-egy munka belső nyugalmat és csendet sugározzon magából. Csendet, mely az emberi lélek legbenső szférájához szól. Leginkább egy zenei párhuzamhoz tudnám kötni ezt a közelítésmódot, amikor két hang vagy dallam közti szünet következtében kialakuló „csend” kiemelt jelentőséggel bír a darab egészére nézve. A hallható zene erőteljes megnyilatkozásának nélkülözhetetlen részét képezi egy-egy rövid „néma csend”, ahol nincs hallható hang, mégis ezáltal jön létre, történik meg valami, ami „nincs ott”, ugyanakkor ezáltal van jelen. - Gilly Tamás

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára november 2-án, szerdán 18 órakor!

➔ meghívó

2016. október 13-án nyílik A Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány és a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió szimpóziumának záró kiállítása

E D É N Y / V E S S E L

Az „EDÉNY / VESSEL” című egyhónapos szimpóziumot elsősorban fiataloknak szervezzük, immár hagyományt teremtve, minden évben a KKMM – Nemzetközi Kerámia Stúdióban. Célunk az, hogy a tehetséges tervezőművészeknek lehetőséget adjunk arra, hogy létrehozzanak egy tárgysorozatot kreatív és kölcsönösen támogató stúdió környezetben. Komoly hangsúlyt fektetünk a nemzetközi kapcsolatok építésére, és bízunk abban, hogy gyümölcsöző lesz a kollégákkal, valamint a meghívott a design területén alkotó világhírű alkotókkal való együtt munkálkodás.

A kiállító művészek névsora:

Antal András (HU), Greg Daly (Australia), Hári Andrea (HU), Kontor Enikő (HU), Ömür Tokgöz (Turkey), Ruzicska Tünde (HU), Szegedi Zsolt (HU)

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára október 13-án, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

2016. augusztus 30-án nyílik
A Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány és a KKMM - Nemzetközi Kerámia Stúdió szimpóziumának záró kiállítása
TEST BESZÉD / BODY LANGUAGE

A „TEST BESZÉD / BODY LANGUAGE” című egyhónapos nemzetközi szimpózium központi témája maga a test és annak lehetséges ábrázolási módjainak bemutatása a szobrászat formanyelvét használva. A kortárs kerámiaművészet magába foglalja és párhuzamba állítja a kortárs szobrászat vonatkozásait és gyakorlatát, valamint a keramikusok mostani generációjának konceptuális repertoárját. Ennek a szimpóziumnak az a célja, hogy a forma különböző megjelenési módjait vizsgálja határokat elmosva a vélt vagy valós funkciók megtartása és a formaalakítás teljes szabadsága között.

A kiállító művészek névsora:
Claire Curneen (Ireland/Wales), F. Orosz Sára (HU), Fekete László (HU), Fusz György (HU), Geszler Mária (HU), James Tisdale (USA), Kecskeméti Sándor (HU), Kyung-Ok Yoo (Korea)

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára augusztus 30-án, kedden 18 órakor!

➔ meghívó

2016. augusztus 4-én
DIÓSZEGI BALÁZS
EXPRESSZIONIZMUSA

című kiállítása

Diószegi Balázs (1914-1999)
Diószegi Balázs festőművész Kunszentmiklóson született 1914-ben, szegényparaszti családban. A Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay Gyula növendéke volt, rajztanári oklevelet szerzett.

Tanárként Debrecenben, Szentendrén, Miskolcon, Újvidéken és Nyíregyházán dolgozott. Újvidéken egyik alapítója volt a Délvidéki Szépmíves Céhnek, Nyíregyházán egyik létrehozója a Bessenyei György Képzőművészeti Népfőiskolának.

1957-ben visszaköltözött a Kiskunságba, Kiskunhalason tanított nyugdíjazásáig. Festészete itt ért be és teljesedett ki, a végsőkig leegyszerűsített formavilágát itt alakította ki.

Különböző újságok, folyóiratok több évtizeden át közölték rajzait, illusztrációit. 70 éves koráig az országban több mint ötven önálló kiállítása volt. Három, az életművét bemutató állandó kiállítása Kunszentmiklóson, Kiskunhalason és Kisvárdán tekinthető meg.

1999. február 1-én hunyt el Kiskunhalason, temetésére Kunszentmiklóson került sor.

Díjai, kitüntetései: Székely Bertalan emlékérem, 1971; Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja, 1974; Nyíregyházi Nemzetközi Művésztelep I. díja, 1976; Munkácsy Mihály-díj, 1980; Kiskunhalas Városért kitüntetés, 1980; Kiskunhalas város díszpolgára, 1998

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára augusztus 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó


2016. július 12-én
ESETLEG RÉT
Kontor Enikő
keramikusművész kiállítása

"Fű, fa, virág, váza, ember. Esetleg rét.
Ki kit hová visz? Én kézen fogva megyek.
Nem magány. Nem, ez nem az.
Nem rossz - nem jó.
Nem szabad - nem fogoly.
Nem - ez nem. Csak komoly."
- Kontor Enikő

A kiállítást megnyitja: Czigány Ákos
Megnyitó: 2016. július 12-én, kedden, 18 órakor
Megtekinthető: 2016. július 29- ig.

➔ meghívó

2016. június 24-én nyílik
XXV. DEBRECENI TAVASZI TÁRLAT
című kiállításunk a Museion No.1 Galériában. (1091 Budapest, Üllői út 3.)

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Hajdú-Bihar megyei csoportja 2016. március 15. és április 24. között rendezte meg a XXV. Debreceni Tavaszi Tárlatot a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A Museion No.1 Galériában megrendezett kiállításon, ebből az anyagból láthatnak válogatást.

A negyedszázados Debreceni Tavaszi Tárlaton Hajdú-Bihar megye hivatásos képző- és fotóművészei látták vendégül a friss kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket, de a fiatalok, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhattak.

A zsűri tagjai voltak: Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Kónya Ábel képzőművész, Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas, Érdemes Művész grafikus, valamint Szoboszlai Lilla művészettörténész.

Díjazottak: VARGA MÁTÉ fotográfus / FÁTYOL ZOLTÁN festőművész / DURUCSKÓ ZSOLT grafikusművész / BOGDÁNDY GYÖRGY festőművész / TAMUS ISTVÁN grafikusművész / VARGA TAMÁS fotóművész / KÁNYÁSI HOLB MARGIT képzőművész

A kiállító művészek: ABY SZABÓ Csaba / B. NAGY Gabriella / Dávid BEERY / BÍRÓ Eszter / BOGDÁNDY György / BAGDÁNY Franciska / BURAI István / CSORJÁN Melitta / CS. HORVÁTH Judit / D. KIRÁLY Sándor / DURUCSKÓ Zsolt / ÉLES Bulcsú / FÁTYOL Zoltán / FEHÉR Csaba / GAJDÁN Zsuzsa / GÁL András / GONDA Zoltán / GYÖNGY Enikő / GYŐRFI Ádám / GYŐRI László / H. CSONGRÁDI Márta / HORVÁTH István / JÓZSA János / KASSAI Imre / KÁNYÁSI HOLB Margit / KOMLÓDI Judit / KOMISZÁR János / KURUCZ Imre / KURUCZ Petra / L. RITÓK Nóra / LÁNG Eszter / LÁSZLÓ Ákos / LUKÁCS Gábor / MAKAI Imre / MÁTHÉ András / MÉZES Márton / NAGY Sándor Zoltán / NURIDSÁNY Éva / PALOTAI Erzsébet / RÁCZ Imre / RÓZSA István Tamás / SUBICZ István / SÜLI István / SZABÓ Antónia / SZABÓ Lilla / SZILÁGYI Elek / SZILÁGYI Imre / TAMUS István / TÓTH Zsuzsa / TORÓ József / VARGA Máté / VARGA Tamás / VELÉNYI Rudolf / VINCZE László / WRÁBEL Erzsébet

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára június 24-én (pénteken), 18 órakor!

➔ meghívó

Museion No.1 Budapest
(1091 Budapest, Üllői út 3.)
K I H Í M E Z V E
Boldizsár Zsuzsa
porcelántervező művész kiállítása

A hímzés a női munka hagyományához és történetéhez szorosan köthető, melyre részben tudatosan, részben ösztönösen, élethelyzetemből adódóan találtam rá. A hímzés porcelán dekorként való feldolgozása- digitalizálva matrica technikával- és gipszformába mélyített reliefként való felhasználása után a porcelán szó szerinti kihímzése foglalkoztat. A hímzés struktúrája, plasztikája és a technika bravúrossága lenyűgöz. Két alapformával dolgozom az egyik a porcelán formaképzés hagyományaira épül, míg a másik annak részben ellentmondó egyenes falú, ovál forma. A hímzéshez a porcelán áttörése szükséges. Az áttörések egyik csoportja figurális, rajzuk népszerű 18. századi európai porcelánokról való. A másik csoportnál a geometrikus rajzú áttörés az edényt perforált szövetté alakítja.

A kiállítást megnyitja: Szabó Eszter Ágnes képzőművész és kurátor.

Megnyitó: 2016. június 2-án (csütörtökön), 18 órakor
Megtekinthető: 2016. június 22- ig.
➔ meghívó

2016. április 7-én nyílik
SZABÓ ADÁM CSABA keramikusművész
kiállítása INTERRUPT címmel

A hiba a tér egységében. Az épített környezet perfekciójának és benne a művészet segítségével előidézett zavaroknak a kapcsolatára összpontosítok. Felhasználom az előre meghatározhatatlan fordulatok esélyét, ami a véletlenszerűségekkel együtt alkotják a munkamódszeremet. A legújabb munkáim megszakított folyamatok, melyek töredékességüktől válnak egésszé, egészen nyitottá. A korábbiaktól eltérően kevés, súlytalan anyaghasználat, nyers agyag és papír jelenik meg. Ezeket az objektekt és képeket nem járja körül a sötét, csöndes befejezettség, nyitottak maradnak a változásra.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára április 7-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

2016. február 4-én nyílik
LANTOS TÍMEA porcelántervező művész
kiállítása A MOZDULATLANSÁG HATÁRÁN címmel

A formák létrehozásánál, melyek egymással összefüggenek folyamatosan arra törekeszem, hogy egy egységes gondolati keret, formailag is kapocsként működjön a darabok között, ami által nem csupán egymáshoz tartozóvá válnak, hanem egymással összehasonlíthatóvá is.
A rendszer az én esetemben vonatkoztatható, s alkalmazható a jelenségek körülírására, azok „anyagban” való rögzítésére.
Munkáim nyelvezete azon törekvésre vezethető vissza, mely a körülöttem lévő különböző jelenségek, kapcsolatok, viszonyrendszerek anyagban való rögzítésén alapul.

Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára február 4-én, csütörtökön 18 órakor!

➔ meghívó

➔ facebook event


nyitva tartás: keddtől péntekig 14-től 18 óráig

"Museion No.1"
H-1091 Budapest, Üllői út 3
Telephone +36 1 216 4784, +36 20 223 7180
email: museion@t-online.hu
icshu@t-online.hu

www.icshu.org/museionbudapest.html